Falenty, Al. Hrabska 3, 05-090 Raszyn, NIP 534-243-70-04, REGON 142173348
tel. +48 22 628 37 63, +48 22 735 75 02, fax 22 735 75 06
Laboratoria Akredytowane
O Instytucie > Struktura, zakres prac > Laboratorium ITP > Laboratoria Akredytowane
Laboratorium Badawcze Technologii i Biosystemów Rolniczych - LBTBR
Ta potoczna nazwa dotyczy oceny stężenia zapachowego w próbkach powietrza.
Wykonywana jest referencyjną metodą zgodnie z normą PN-EN 13725:2007 Jakość powietrza - oznaczanie stężenia zapachowego metodą olfaktometrii dynamicznej.
Próbki złowonnego powietrza pobieramy na otwartym terenie oraz w budynkach inwentarskich, zakładach produkcyjnych, instalacjach oczyszczalni ścieków, zakładów komunalnych i wielu innych. Oceniamy skuteczność hermetyzacji obiektów, skuteczność usuwania zapachów i stopień dezodoryzacji przez filtry, płuczki i preparaty chemiczne.
Pobór próbki wykonywany jest za pomocą automatycznego samplera zasysającego próbkę do jednorazowych worków Nalophanowych, Tedlarowych lub teflonowych.
Badanie wykonywane jest w specjalistycznym bezzapachowym laboratorium przez 4-osobowy zespół wykwalifikowanych oceniających, którzy spełniają kryterium wrażliwości na zapach europejskiego wzorca zapachu n-butanolu. Aparatura badawcza to czterostanowiskowy OLFAKTOMETR model T08 firmy Ecoma.
Ocena olfaktometryczna to naprzemienne wąchanie powietrza czystego oraz szeregu rozcieńczeń badanej próbki wraz z losowo podawaną próbką ślepą aby utrzymać czujność pracującego zespołu, oraz ocenić jakość badania.
Jednostką stężenia zapachowego jest EUROPEJSKA JEDNOSTKA ZAPACHOWA zapisana jako OUE/m3 powietrza w warunkach standardowych.
Ocena uzysku biogazu z substratów dla biogazowni rolniczych wykonywana jest akredytowaną metodą fermentacji anaerobowej w termostatowanych
zestawach eudiometrycznych według Procedury Badawczej PB-01/LBMZP-2010/FM opartej na normie DIN 38 414 S.8: 1985. Fermentacja wykonywana jest dla
dowolnych substratów, produktów ubocznych, inhibitorów, stymulatorów oraz testowania odgazowania mieszanin pofermentacyjnych.
Badamy substraty stanowiące pozostałości z hodowli zwierząt np. gnojowica krów mlecznych, bukatów, tuczników, obornik zwierząt inwentarskich, pozostałości
z uprawy zbóż, warzyw i owoców np. plewy, słoma, łęty pomidorów, kaczany kapusty, spady sadownicze. Oceniamy jakość biogazową pozostałości z procesu produkcji
żywności np. wysłodki buraków cukrowych, wywar gorzelniany, wytłok rzepakowy, z przetwórstwa owoców i warzyw np. wycierki z produkcji soków.
Oceniamy wydajność procesu fermentacji w warunkach rzeczywistych, badamy stopień odfermentowania oraz efektywność fermentacji mieszaniny fermentacyjnej pobieranej z aktywnych instalacji biogazowni rolniczych.
Jednostką uzysku biogazu jest JEDNOSTKOWY NORMALIZOWANY LITR SUCHEGO BIOGAZU uzyskanego z substratu w przeliczeniu na kilogram fermentowanej suchej masy organicznej zawartej w substracie, zapisaną jako N l/kg smo.
— terenowe oznaczenie intensywności zapachu i jakości zapachowej powietrza wokół źródeł emitujących zapachy. Badania prowadzi panel 3-5 wykwalifikowanych oceniających zaopatrzonych w osobiste dyspensery powietrza bezwonnego. Ocena w pięciostopniowej skali gdzie: 0-brak zapachu, 1-zapach słaby, wyczuwalny, 2-zapach wyraźny, 3-zapach mocny, 4-zapach duszący.
— monitoring terenowy,
— identyfikację źródeł odorów,
— modelowanie dyspersji i zasięgu uciążliwości,
— plan zarządzania odorami wg wymagań CWW Decyzji Wykonawczej Komisji EU 2016/902.
— ocenę wydajności komponowanych mieszanin fermentacyjnych w warunkach półtechnicznych z zastosowaniem kompletnych komór fermentacyjnych o pojemności 140l,
— ocenę parametrów fizyko-chemicznych powstającej masy pofermentacyjnej,
— projektowanie biogazowni rolniczych o wybranych parametrach technicznych oraz symulację wydajności biogazowni przy zadanych parametrach eksploatacyjnych w oparciu o autorski program komputerowy Platforma Obliczeniowa Technologii Biogazu v.1.0/2019,
— szkolenia tematyczne oraz warsztaty praktyczne w laboratorium z udostępnieniem stanowisk badawczych, fermentatorów oraz możliwością pracy na programach symulacyjnych.
— ocenę temperatury, wilgotności, ciśnienia powietrza,
— oceniamy natężenie promieniowania świetlnego,
— w badaniach terenowych oznaczamy kierunki i prędkość wiatru,
— wyznaczamy objętościowe natężenie przepływu powietrza w kanałach wentylacyjnych,
— mierzymy masę pyłu zawieszonego, frakcje: PM 2,5; PM 5; PM 10 metodą grawimetryczną,
— oznaczamy stężenie amoniaku, metanu, podtlenku azotu, dwutlenku węgla, siarkowodoru,
— prowadzimy badania środków i technik redukujących emisję do powietrza oraz preparaty żywieniowe dla zwierząt inwentarskich w laboratoryjnych komorach bilansowych.
Zapraszamy na szkolenia na temat wydajności biogazowej substratów, produktów ubocznych, inhibitorów i stymulatorów dla biogazowni rolniczych, sposobów obliczania energii zakumulowanej w substratach oraz sposobów komponowania mieszanin zasilających biogazownie rolnicze.
Projekt realizowany w ramach Programu Wieloletniego Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi na lata 2016-2020 zadanie n.t.: Ocena zasobów odnawialnych źródeł energii na obszarach wiejskich, w szczególności biomasy oraz racjonalizacja ich wykorzystywania.
Kontakt
INSTYTUT TECHNOLOGICZNO - PRZYRODNICZY W FALENTACH ODDZIAŁ W POZNANIU
ul. Biskupińska 67, 60-463 Poznań
Kierownik Laboratorium
dr Renata Myczko
telefon: 22 243 53 05
mob.: +48 692 394 609
e-mail: r.myczko@itp.edu.pl
Pracownicy Laboratorium: