O Instytucie > Struktura, zakres prac > Komórki działalności podstawowej
Zakład Jakości Wody - ZJW
Zakład prowadzi badania naukowe i prace rozwojowe oraz działalność wdrożeniową,
upowszechnieniową, doradczą, edukacyjną, szkoleniową, promocyjną, wynalazczą i monitoringową
w zakresie ochrony jakości wody na obszarach wiejskich i zarządzania składnikami nawozowymi
w rolnictwie.
Kierunki badań:
- rozpoznawanie stanu zanieczyszczenia wód składnikami rozpraszanymi w procesie produkcji
rolnej, w szczególności związkami azotu i fosforu;
- diagnozowanie rodzaju i stopnia zagrożenia stwarzanego przez działalność rolniczą dla jakości
wody;
- zapobieganie powstawaniu zanieczyszczeń wody ze źródeł rolniczych oraz ograniczanie ich ilości
i eliminowanie.
Zakres prac:
- badania i ocena jakości płytkich wód gruntowych oraz w małych ciekach i zbiornikach wodnych,
w zakresie zanieczyszczeń związanych z działalnością rolniczą;
- identyfikacja źródeł zanieczyszczeń wody pochodzenia rolniczego oraz określanie ich wpływu na
stan wód;
- badanie przepływu i bilansowanie składników nawozowych w mikro- i makrosystemach
rolniczych na potrzeby oceny oddziaływania rolnictwa na jakość wód;
- ocena emisji gazowych form azotu z rolnictwa oraz ich depozycji
z atmosfery w zakresie związanym z ochroną jakości wody;
- ocena zasobności gleb w składniki nawozowe i określanie zależności związanych
z przemieszczaniem się tych składników w układzie gleba - woda;
- rozpoznawanie uwarunkowań środowiskowych w kontekście ich wpływu na jakość wody;
- opracowywanie innowacyjnych rozwiązań oraz doskonalenie istniejących metod i sposobów
ograniczających powstawanie i przedostawanie się zanieczyszczeń rolniczych, w tym zwłaszcza
azotu i fosforu do wód;
- ewaluacja środków zaradczych służących ochronie wody przed zanieczyszczeniami pochodzenia
rolniczego;
- gromadzenie, systematyzowanie, analizowanie i opracowywanie istniejących wyników badań,
dotyczących zanieczyszczenia wody ze źródeł rolniczych w Polsce;
- opracowywanie i opiniowanie formalnych dokumentów w zakresie ochrony jakości zasobów
wody na terenach rolniczych.
Pracownicy Zakładu:
Nazwisko - Stanowisko
|
e-mail |
Telefon |
wew. |
Pokój |
Centrala w Falentach: 22 628 37 63 lub 22 735 75 02 |
dr hab. inż. Stefan Pietrzak, prof. nadzw.
Kierownik Zakładu |
|
22 243 52 61
|
214 |
Lab-6 |
dr hab. Tadeusz Marcinkowski
Gł. specjalista inż.-techn.
|
|
|
|
|
dr inż. Ludmiła Rossa
Gł. specjalista inż.-techn. |
|
22 243 52 62
|
215 |
Lab-7 |
dr Karolina Smarzyńska
Adiunkt
|
|
|
|
|
mgr inż. Marek Urbaniak
St. specjalista inż.-techn. |
|
22 243 53 00
|
235 |
Lab-4 |
lic. Zuzanna Majewska
Inżynier |
|
22 243 52 66 |
216 |
Lab-8 |
Piotr Nawalany
Sam. technik |
|
|
|
Lab-7 |
mgr inż. Dominika Juszkowska
Specjalista inż.-techn. |
|
22 243 52 60
|
213 |
Lab-4 |